Международен Кулинарен Форум

Gourmet Fest Varna 2025

Фестивален и конгресен център, зала 1, гр. Варна

25–26 март 2025 г.

Партньори и спонсори

Q

МЕТРО

За повече от 20 години МЕТРО, най-големият търговец на едро в България, превърна непознати преди търговски практики в обикновено ежедневие, като например промоционална поща, офертите с търговски отстъпки, клиентските карти, баркода върху опаковката, защитата на клиентските права.

Q

Tirol Professional

Tirol Professional предлага широка гама професионални кухненски уреди, които ще задоволят и най-взискателните професионални готвачи – готварски и сладкарски конвектомати, електрически и газови печки, котлони, скари, фритюрници, фурни на дървени въглища, фурни за пици, хладилници и барови уреди, както и машини за сладкарство и хлебарство, Sois-vide, индукционни технологии и т.н.

В Tirol Professional може да намерите оборудване на следните марки: Fagor; Sammic; Pujadas; Pizza Group Srl; Menu System AG; Lacor и много други европейски производители. След обсъждане и анализ на вашите нужди и предпочитания, ние Ви предлагаме цялостен проект за реализиране на Вашите идеи за Вашия обект. Професионалното оборудване в нашите технологични проекти е съобразено с конкретното пространство, неговото предназначение, характер и необходимия Ви за целта персонал. Доставката до Вашия обект е от изключителна важност за нас, като ние я изпълняваме с точност и отговорност и така пестим Вашето време и средства. За да функционира правилно закупеното от Вас професионално оборудване, то се инсталира от нашите сервизни екипи. Добре изпълненият монтаж гарантира надеждната и дългогодишна експлоатация на професионалните уреди. Фирмата ни разполага със сервизни специалисти в цялата страна, както и със сервизни бази в София и Бургас. Предлагаме гаранционно и извънгаранционно обслужване, като поддържаме складови наличности от резервни части за доставяното оборудване.

Ние се стремим към създаване на дългосрочни бизнес взаимоотношения със своите клиенти, базирани на взаимно доверие, комуникация и професионализъм.

Q

Planets Pride

Planets Pride са утвърдени специалисти във вноса и износа на замразени морски дарове от всички краища на света. Топловодните скариди са основен акцент в тяхното портфолио, но предлагат и богато разнообразие от риба, миди и азиатски специалитети, внасяни директно от Далечния изток.

Освен това, активно търгуват с висококачествени морски дарове от Европа, включително сьомга, пъстърва, треска, плоска риба и студеноводни скариди, които отговарят на най-високите стандарти за качество и свежест.

Разгледайте техния онлайн каталог:
http://bit.ly/4g1c27d

Или отидете директно на:
https://planetspride.com/

За да закупите или получите информация за техните продукти, можете да се свържете с техните местни партньори, а именно:

Ethnic Foods: https://ethnicfoods.bg/

METRO Cash and Carry: https://www.metro.bg/

Q

Ethnic Food Company

Страстта ни към азиатската култура и кухня ни събра през 2017. Внасяме автентични продукти и съставки за азиатска кухня. Всичко, което е нужно за направата на суши, широка гама нудли, сосове и подправки за всеки вкус, мочи и разнообразни азиатски десерти, екзотични напитки и широка гама чай, ние ще Ви предложим всеобхватен набор от подбрани продукти и комплексни решения за приготвяне на азиатска кухня, доставени директно от Азия.

По настоящем асортиментът ни надхвърля 800 продукта. Работим с множество утвърдени производители от Япония, Китай, Виетнам, Корея, Тайланд и други страни. Извършваме доставки в цяла България. Наши клиенти са водещи ресторанти и туристически обекти, търговски вериги и магазини за електронна търговия. Собствената ни платформа за поръчки обслужва домакинства в цялата страна на www.justasia.bg. Наши щандове под марката Just Asia има във водещи търговски обекти в София, Варна, Шумен и Благоевград.

Ако споделяте нашата страст към азиатска кухня и култура, разгледайте нашите предложения и ни потърсете за оферта и експертна подкрепа за представяне на азиатската кухня във вашия ресторант или търговски обект.

Етник Фудс

Открийте вкуса на Азия

База София:Адрес: Търговски Център „Боила“

Тел: 08 76 21 22 40

Емейл: orders@ethnicfoods.bg

База Варна:

Адрес: Логистичен Парк Варна; сграда А5 склад 31

Тел: 08 79 45 84 85

Емейл: varnasklad@ethnicfoods.bg

www.ethnicfoods.bg

www.justasia.bg

Q

Campus 90

Бизнес и Арт Хотел във Варна

Q

Ресторанти Немо

В основата на нашата концепция за развитие стои идеята в ресторантите ни да продаваме основно риба и морски продукти от Черно море, като асортиментът се допълва и от вносни такива. Кухнята ни залага на приготвянето на пресни рибни деликатеси по традиционни за нашия град рецепти, доставчиците са местни фирми за риболов, мидени ферми от Черноморието и варненски рибари.

Q

Лагард

Хлябовете са по Френска технология, следвайки занаятчийските практики на най-добрите Френски майстори хлебари. Специфичното на нашите хлябове е, че са с бавна ферментация (втасване), използваме различни Френски похвати, специфичен подбор на брашната, както и това, че повечето са с домашни закваски.

Q

Кафе Ришар

Кафе Ришар е основана през 1892 от семейство Ришар и до този момент все още е семейна компания. Фирмата е директно обвързана с парижкият живот, с кафенетата, ресторантите и бистрата, много от които са собственост на хора от същия регион на Франция, от където е и семейство Ришар. Кафе Ришар държи над 75% от пазара на кафе в Париж и значителна част от пазара на кафе във Франция.

Q

Лидер.БГ

Лидер.БГ е бизнес медия, предоставяща ексклузивна селекция от актуални икономически, технологични, научни и бизнес новини! Качествена информация без сензация!

Q

ВВМ-М ООД

ВВМ-М ООД е водещ доставчик на работно облекло за професионалистите в кулинарната индустрия, като се фокусира върху нуждите на готвачи и работещите в ХоРеКа (хотели, ресторанти и кафенета). Качеството е основен приоритет за нас, затова работим с някои от най-реномираните европейски и световни марки, включително Egochef, Siggi Group, Karlowsky Fashion, Portwest, Birkenstock, Sika, Safety Jogger. Тези брандове са добре познати в професионалните среди със своите иновативни продукти, които осигуряват максимална защита и удобство.

С над 10 години опит в сферата на работното облекло, ние сме надежден партньор за хиляди професионалисти и фирми в България. Предоставяме продукти, които не само отговарят на европейските стандарти, но и надхвърлят очакванията за удобство, издръжливост и стил.

Q

11 Meats

Основан в средата на 2015 г., цехът за бутикови месни продукти 11 Meats е резултат от взаимното уважение, доверие, разбирателство и професионализъм между основателите му, натрупани в продължение на повече от 17 години професионален опит в областта на кулинарията и ресторантьорството.

Успяхме да надградим себе си не само като професионалисти в хранително-вкусовия бранш, но и обединихме своите знания и умения помежду си – всичко това в името и изграждането на бранд, предлагащ продукти по първокласен стандарт и на световно ниво.

Нашият опит

Специализации в чужбина:
Англия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Испания, Италия, Гърция, Турция, Хърватия, Чехия.

Стажове в елитни ресторанти:

  • Roca Moo – Барселона
  • Noмa – Копенхаген
  • Amass – Kопенхаген
  • Chapter One – Лондон
  • ChezBruce – Лондон
  • Sphere Restaurant – Берлин
  • L`Astrance – Париж

Призове от национални и международни състезания:

  • Ресторант на годината (2010 г.)
  • Дебют на годината (2011 г.)
  • Първо място на елитното състезание Bocuse D`or – национален кръг (2012 г.)

Q

Братя Готвачи

„Братя Готвачи“ ООД е една по – различна търговско-консултантска компания създадена с много енергия, желание и индивидуално отношение към клиента. Основана е от двама професионални готвачи с много опит и знания в сферата на продуктите необходими в кухнята на едно заведение за хранене, ресторант или хотел. Братя Готвачи залага на добрите търговски взаимоотношения с доставчици, производители и партньори.

Компанията разполага със собствена складова и логистична структура, производствена база за приготвяне и подготвяне на продукти и разфасовки по желание на клиента.

Повече от 10 години, екипа специализира в различни проекти, менюта и задачи с едни от най-популярните вериги заведения и хотели в страната.

Братя Готвачи са ангажирани в проекти за оптимизация на текущи работни процеси в индустриалното хранене. Притежават опит в кулинарният бранш, както в България, така и в чужбина.

Лектори

Q

Едуардо Кортес

Шеф Едуардо Кортес е известен кулинарен маестро и педагог с над 25 години опит в сладкарството и хлебните изкуства. Възпитаник на престижната академия „Le Cordon Bleu“, известната му кариера обхваща международно признание, включително управление на признати ресторанти в Шотландия и наставничество на амбициозни готвачи в уважавания Баски Кулинарен център в Сан Себастиян, Испания. В момента начело на баския пекарен център, шеф Кортес е посветен на революционизиране на гастрономията, насърчаване на творчеството и подхранване на следващото поколение кулинарни таланти и предприятия. Неговата работа олицетворява перфектната комбинация от традиция, иновации и образователни постижения.

Едуардо Кортес

професионален сладкар, педагог

Q

Едуардо Кортес

Шеф Едуардо Кортес е известен кулинарен маестро и педагог с над 25 години опит в сладкарството и хлебните изкуства. Възпитаник на престижната академия „Le Cordon Bleu“, известната му кариера обхваща международно признание, включително управление на признати ресторанти в Шотландия и наставничество на амбициозни готвачи в уважавания Баски Кулинарен център в Сан Себастиян, Испания. В момента начело на баския пекарен център, шеф Кортес е посветен на революционизиране на гастрономията, насърчаване на творчеството и подхранване на следващото поколение кулинарни таланти и предприятия. Неговата работа олицетворява перфектната комбинация от традиция, иновации и образователни постижения.

Q

Робин Виляреал

Гражданин на света, роден във Филипините, той е живял в чужбина на континентите Азия, Америка, Австралия и Европа. Говори свободно английски, испански и тагалог. Започва кариерата си като търговски пилот за FEDEX, след което преминава към мечтата си като готвач. Робин е съсредоточил страстта си към храната и готвенето в кулинарно обучение и установяване на успешно бизнес партньорство с Planets Pride, глобална компания за търговия с морски дарове, базирана в Дания. Понастоящем Робин се занимава с разработване на продукти и продажби за индустрията за хранителни услуги, създавайки и предлагайки хранителни решения, за да задоволи нуждите на индустрията от продукти с добавена стойност.

Робин Виляреал

професионален готвач

Q

Робин Виляреал

Гражданин на света, роден във Филипините, той е живял в чужбина на континентите Азия, Америка, Австралия и Европа. Говори свободно английски, испански и тагалог. Започва кариерата си като търговски пилот за FEDEX, след което преминава към мечтата си като готвач. Робин е съсредоточил страстта си към храната и готвенето в кулинарно обучение и установяване на успешно бизнес партньорство с Planets Pride, глобална компания за търговия с морски дарове, базирана в Дания. Понастоящем Робин се занимава с разработване на продукти и продажби за индустрията за хранителни услуги, създавайки и предлагайки хранителни решения, за да задоволи нуждите на индустрията от продукти с добавена стойност.

Q

Хенрик дал Янсен

Хенрик дал Янсен е сомелиер с много опит, както от ресторанта, така и от състезанията. Той започва кариерата си като готвач, преди интересът му към виното да започне да расте.

„Една от основните ми квалификации е комбинацията от храна и вино, както и други напитки, разбира се“, казва той.

Той е израснал в Кристиансанд в южните части на Норвегия и там е прекарал по-голямата част от кариерата си – до началото на 2019 г., когато се премества в Трондхайм, за да отвори хотел Британия, където работи от главен Сомелиерство до директор на виното.

Хенрик също се състезава много и, ако трябва да спомена няколко заслуги, е печелил норвежкия шампионат по Сомелиер пет пъти и е бил на полуфиналите в скандинавския шампионат по Сомелиер няколко пъти.

В момента Хенрик е мениджър и главен сомелиер в Мати групен, откривайки втори ресторант като част от групата.

Хенрик дал Янсен

професионален сомелиер

Q

Хенрик дал Янсен

Хенрик дал Янсен е сомелиер с много опит, както от ресторанта, така и от състезанията. Той започва кариерата си като готвач, преди интересът му към виното да започне да расте.

„Една от основните ми квалификации е комбинацията от храна и вино, както и други напитки, разбира се“, казва той.

Той е израснал в Кристиансанд в южните части на Норвегия и там е прекарал по-голямата част от кариерата си – до началото на 2019 г., когато се премества в Трондхайм, за да отвори хотел Британия, където работи от главен Сомелиерство до директор на виното.

Хенрик също се състезава много и, ако трябва да спомена няколко заслуги, е печелил норвежкия шампионат по Сомелиер пет пъти и е бил на полуфиналите в скандинавския шампионат по Сомелиер няколко пъти.

В момента Хенрик е мениджър и главен сомелиер в Мати групен, откривайки втори ресторант като част от групата.

Q

Карлос Касияс

Карлос Касияс е роден в Авила през 1999 г. и се обучава в баския Кулинарен център, където завършва с най-високите отличия в класа си. По време на обучението си той стажува в лабораторията за кулинарни иновации и придобива опит в известни ресторанти като „La Tasquita de Enfrente“, „Miramar“, „Paco Pérez“ and „Ambivium“.

След като завършва образованието си, Карлос се присъединява към Булипедия, като си сътрудничи с Феран Центелес върху изследването и писането на седми Том, фокусиран върху историята на виното. Само на 25 години той вече е лектор на Конгреса на „Diálogos de Cocina“ и е награден с наградата на „Juli Soler Prize“ за винен талант през 2021 г. Той също така е признат за един от 100-те млади таланти от баския Кулинарен център и номиниран за наградата „Revelation Chef Award“ на „Madrid Fusión“, наред с други отличия.

Кулинарната философия на Карлос е съсредоточена около това, което той нарича „кухня на слушането“ – концепция, която гледа към бъдещето с надежда. Подходът в Баро, неговият кулинарен проект, се корени в два ключови принципа: креативност и чувствителност. Чрез постоянни въпроси Карлос и неговият екип се стремят да разберат разнообразието от сезонни съставки и продукти, разглеждайки гастрономията като жива екосистема, оформена от взаимосвързани елементи.

Ангажиментът на Баро към нейната територия не се ограничава до това да защитава местните производители или да използва изключително регионални съставки. Вместо това, тя се стреми да допринесе за по-добра Авила. Виното играе основна роля в проекта, с изба с над 1100 етикета, включително 180 местни селекции. Освен това ресторантът предлага поръчкови безалкохолни или нискоалкохолни напитки, изработени на място, за да се погрижат за различни предпочитания за вечеря.

Карлос Касияс

професионален готвач

Q

Карлос Касияс

Карлос Касияс е роден в Авила през 1999 г. и се обучава в баския Кулинарен център, където завършва с най-високите отличия в класа си. По време на обучението си той стажува в лабораторията за кулинарни иновации и придобива опит в известни ресторанти като „La Tasquita de Enfrente“, „Miramar“, „Paco Pérez“ and „Ambivium“.

След като завършва образованието си, Карлос се присъединява към Булипедия, като си сътрудничи с Феран Центелес върху изследването и писането на седми Том, фокусиран върху историята на виното. Само на 25 години той вече е лектор на Конгреса на „Diálogos de Cocina“ и е награден с наградата на „Juli Soler Prize“ за винен талант през 2021 г. Той също така е признат за един от 100-те млади таланти от баския Кулинарен център и номиниран за наградата „Revelation Chef Award“ на „Madrid Fusión“, наред с други отличия.

Кулинарната философия на Карлос е съсредоточена около това, което той нарича „кухня на слушането“ – концепция, която гледа към бъдещето с надежда. Подходът в Баро, неговият кулинарен проект, се корени в два ключови принципа: креативност и чувствителност. Чрез постоянни въпроси Карлос и неговият екип се стремят да разберат разнообразието от сезонни съставки и продукти, разглеждайки гастрономията като жива екосистема, оформена от взаимосвързани елементи.

Ангажиментът на Баро към нейната територия не се ограничава до това да защитава местните производители или да използва изключително регионални съставки. Вместо това, тя се стреми да допринесе за по-добра Авила. Виното играе основна роля в проекта, с изба с над 1100 етикета, включително 180 местни селекции. Освен това ресторантът предлага поръчкови безалкохолни или нискоалкохолни напитки, изработени на място, за да се погрижат за различни предпочитания за вечеря.

Q

Горан Радивоевич

Горан Радивоевич е главен шеф инструктор в Катедрата по География, Туризъм и Хотелски мениджмънт, Факултет по природни науки, Университет в Нови Сад, Сърбия. Той беше финалист в Global Chef Challenge 2024, проведено в Сингапур, където спечели сребърен медал във Vegan Категория. Пътят му до големите финали го води през Италия, където си осигури място сред най-големите конкуренти в Европа.

През последните 25 години Горан развива своите кулинарни знания и умения, работейки в престижен хотел Dorchester в Лондон и в ресторанти в Прага и Нови Сад. От 2015 г. работи като главен шеф инструктор в Катедрата по гастрономия, където споделя своя опит със студенти.

Винаги се стреми към нови преживявания в професионалния живот, тъй като те обогатяват човека, носейки му знания и умения, които го правят по-пълноценна личност.

Като ментор е напътствал ученици в национални и международни кулинарни състезания, гордеейки се с професионалното им израстване. На кулинарната олимпиада IKA 2020 той беше един от наставниците на юношеския национален отбор на Сърбия.

Горан подхожда към работата си с голям ентусиазъм, като се фокусира върху оформянето и насочването на младите готвачи в успешна професионална кариера. Обича да общува с колеги готвачи и да изследва кулинарното наследство на своята и други култури.

Професионално мото:

„Следвайте страстта си, споделете знанията си и прегърнете нови преживявания.“

Горан Радивоевич

професионален готвач, главен шеф инструктор

Q

Горан Радивоевич

Горан Радивоевич е главен шеф инструктор в Катедрата по География, Туризъм и Хотелски мениджмънт, Факултет по природни науки, Университет в Нови Сад, Сърбия. Той беше финалист в Global Chef Challenge 2024, проведено в Сингапур, където спечели сребърен медал във Vegan Категория. Пътят му до големите финали го води през Италия, където си осигури място сред най-големите конкуренти в Европа.

През последните 25 години Горан развива своите кулинарни знания и умения, работейки в престижен хотел Dorchester в Лондон и в ресторанти в Прага и Нови Сад. От 2015 г. работи като главен шеф инструктор в Катедрата по гастрономия, където споделя своя опит със студенти.

Винаги се стреми към нови преживявания в професионалния живот, тъй като те обогатяват човека, носейки му знания и умения, които го правят по-пълноценна личност.

Като ментор е напътствал ученици в национални и международни кулинарни състезания, гордеейки се с професионалното им израстване. На кулинарната олимпиада IKA 2020 той беше един от наставниците на юношеския национален отбор на Сърбия.

Горан подхожда към работата си с голям ентусиазъм, като се фокусира върху оформянето и насочването на младите готвачи в успешна професионална кариера. Обича да общува с колеги готвачи и да изследва кулинарното наследство на своята и други култури.

Професионално мото:

„Следвайте страстта си, споделете знанията си и прегърнете нови преживявания.“

Q

Калоян Колев

Шеф Калоян Колев има над 18-годишен професионален опит в сферата, като винаги е носил в себе си страстта към кулинарията. Той е отворен да изучава нови култури и кухни и успешно работи в бързо развиваща се среда. Винаги е готов да се изправи пред нови предизвикателства. Шеф Колев завършва международно кулинарно училище през 2014 г., като по време на обучението си реализира два стажа в чужбина – в „Market by Jean-Georges“ в Доха, Катар и в „Jean-Georges Steakhouse“ във Вашингтон, САЩ. Още съвсем млад, той има рядката възможност да работи на три различни континента, което му позволява да контактува и да черпи опит от признати европейски, американски и азиатски готвачи. Преди да се присъедини към екипа на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, в което е вече над 6 години, шеф Калоян работи в продължение на 5 години в Норвегия, включително като су-шеф на Geir Skeie, победител в най-престижното световно кулинарно състезание Bocuse d’or през 2009 година. Този безценен опит му помага успешно да адаптира различни вкусове, аромати и съставки, което му позволява да изразява и демонстрира уменията си в широк спектър от национални кухни от различни краища на света. Работейки по целия свят, шеф Колев успява да развие солидни комуникационни и организационни умения, както и способност да обучава успешно своите студенти. Организиран, креативен и иновативен в презентациите, той притежава таланта да използва продуктите и съставките по възможно най-ефективен начин, с минимални разходи и без загуба на време.

Богатият му професионален опит води шеф Колев към големи успехи. Само някои от скорошните му постижения са 2-рото място за най-добър отбор на Кулинарната купа на България 2018 г., 3 златни медала от Международното кулинарно състезание в Айдън, Турция през 2018 г., 1-вото място за „Най-добър международен готвач“ и бронзовия медал за „Най-добър международен отбор“ на Gastromak 2018 в Северна Македония, както и златния медал за „Най-добър готвач на годината“ на 11-то Международно кулинарно състезание в Южна Европа, което се проведе в Солун, Гърция в началото на 2019 г. Сребърен медал в категория „Ресторантски десерт“ На 12-то Международно кулинарно състезание в Южна Европа, което се проведе в Солун, Гърция, в началото на 2023 г.

И сред най-големите награди за него е като ментор и треньор на негови студенти, които печелят наградата за най-добър кулинарен отбор на България за 2022, както и наградата за най-добър млад готвач за южна Европа на международно състезание в Солун, Гърция през 2023. Целта на шеф Колев винаги е била всяко следващо негово ястие да е най-вкусното, което е правил и, че винаги има какво да научиш в тази необятна сфера!

Калоян Колев

професионален готвач, ментор и треньор

Q

Калоян Колев

Шеф Калоян Колев има над 18-годишен професионален опит в сферата, като винаги е носил в себе си страстта към кулинарията. Той е отворен да изучава нови култури и кухни и успешно работи в бързо развиваща се среда. Винаги е готов да се изправи пред нови предизвикателства. Шеф Колев завършва международно кулинарно училище през 2014 г., като по време на обучението си реализира два стажа в чужбина – в „Market by Jean-Georges“ в Доха, Катар и в „Jean-Georges Steakhouse“ във Вашингтон, САЩ. Още съвсем млад, той има рядката възможност да работи на три различни континента, което му позволява да контактува и да черпи опит от признати европейски, американски и азиатски готвачи. Преди да се присъедини към екипа на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, в което е вече над 6 години, шеф Калоян работи в продължение на 5 години в Норвегия, включително като су-шеф на Geir Skeie, победител в най-престижното световно кулинарно състезание Bocuse d’or през 2009 година. Този безценен опит му помага успешно да адаптира различни вкусове, аромати и съставки, което му позволява да изразява и демонстрира уменията си в широк спектър от национални кухни от различни краища на света. Работейки по целия свят, шеф Колев успява да развие солидни комуникационни и организационни умения, както и способност да обучава успешно своите студенти. Организиран, креативен и иновативен в презентациите, той притежава таланта да използва продуктите и съставките по възможно най-ефективен начин, с минимални разходи и без загуба на време.

Богатият му професионален опит води шеф Колев към големи успехи. Само някои от скорошните му постижения са 2-рото място за най-добър отбор на Кулинарната купа на България 2018 г., 3 златни медала от Международното кулинарно състезание в Айдън, Турция през 2018 г., 1-вото място за „Най-добър международен готвач“ и бронзовия медал за „Най-добър международен отбор“ на Gastromak 2018 в Северна Македония, както и златния медал за „Най-добър готвач на годината“ на 11-то Международно кулинарно състезание в Южна Европа, което се проведе в Солун, Гърция в началото на 2019 г. Сребърен медал в категория „Ресторантски десерт“ На 12-то Международно кулинарно състезание в Южна Европа, което се проведе в Солун, Гърция, в началото на 2023 г.

И сред най-големите награди за него е като ментор и треньор на негови студенти, които печелят наградата за най-добър кулинарен отбор на България за 2022, както и наградата за най-добър млад готвач за южна Европа на международно състезание в Солун, Гърция през 2023. Целта на шеф Колев винаги е била всяко следващо негово ястие да е най-вкусното, което е правил и, че винаги има какво да научиш в тази необятна сфера!

Q

Цветан Вълков

Шеф Цветан Вълков е професионален готвач от 17 години. Завършва международна кулинарна академия през 2014 г. Страстта му към пътуването го отвежда до редица интересни места, откъдето черпи вдъхновението си в готвенето. През годините натрупва много опит в аюрведичната, индийската, японската и мексиканската кухня. Работил и трупал опит в ресторанти в Европа, САЩ и Азия. Два ресторанта със звезда Мишлен, „Calistoga Ranch“, Napa Valley, California и „AlpenBlik“, Wilderswill, Switzerland. Последните 7 години споделя опита си като главен готвач в различни ресторанти с млади български готвачи, желаещи да се развиват в сферата на кулинарния свят. Последните 3 години води кухнята на един от най-модерните и успешен японски ресторант в страната.

Силно повлиян от азиатската кухня, в частност индийска, японска и тайландска, винаги в неговите рецепти ще намерите нотка от тези култури. Богатият му опит ще ви разходи през всичките ви вкусови рецептори.

Отлично владее френските класически техники, както италианските и азиатски кулинарни особености. Работата му в Калифорния запалва страстта му към Южноамериканската кухня, най-вече мексиканската и нейното влияние върху калифорнийската.

И в заключение искам да кажа, че срещата ви с него и неговия труд ще бележи у вас един наистина специален момент в живота.

Цветан Вълков

професионален готвач

Q

Цветан Вълков

Шеф Цветан Вълков е професионален готвач от 17 години. Завършва международна кулинарна академия през 2014 г. Страстта му към пътуването го отвежда до редица интересни места, откъдето черпи вдъхновението си в готвенето. През годините натрупва много опит в аюрведичната, индийската, японската и мексиканската кухня. Работил и трупал опит в ресторанти в Европа, САЩ и Азия. Два ресторанта със звезда Мишлен, „Calistoga Ranch“, Napa Valley, California и „AlpenBlik“, Wilderswill, Switzerland. Последните 7 години споделя опита си като главен готвач в различни ресторанти с млади български готвачи, желаещи да се развиват в сферата на кулинарния свят. Последните 3 години води кухнята на един от най-модерните и успешен японски ресторант в страната.

Силно повлиян от азиатската кухня, в частност индийска, японска и тайландска, винаги в неговите рецепти ще намерите нотка от тези култури. Богатият му опит ще ви разходи през всичките ви вкусови рецептори.

Отлично владее френските класически техники, както италианските и азиатски кулинарни особености. Работата му в Калифорния запалва страстта му към Южноамериканската кухня, най-вече мексиканската и нейното влияние върху калифорнийската.

И в заключение искам да кажа, че срещата ви с него и неговия труд ще бележи у вас един наистина специален момент в живота.

Q

Антон Васев

Антон е роден през 1985 г. в град София.

Още на 14 години се вдъхновява от кулинарията, когато приготвя и първата смислена вечеря за семейството си – Заешка Яхния в глинено гърне.

През 2003 г. завършва Техникума по Хранене и Хотелиерство в столицата и започва работа в ресторант Кристал.

След това черпи опит в Испания и Латино Америка, като през 2011 г. се завръща в България.

С натрупаният опит ръководи няколко ресторанта и през 2020 г. попада в ресторант Космос.

През 2021 г. създава бранда за ферментации SO ferments.

Фокусът му винаги са били българските продукти, стремежът към максималното им оползотворяване, сезонното хранене, ферментациите и вниманието към детайла.

Антон Васев

професионален готвач и ферментатор

Q

Антон Васев

Антон е роден през 1985 г. в град София.

Още на 14 години се вдъхновява от кулинарията, когато приготвя и първата смислена вечеря за семейството си – Заешка Яхния в глинено гърне.

През 2003 г. завършва Техникума по Хранене и Хотелиерство в столицата и започва работа в ресторант Кристал.

След това черпи опит в Испания и Латино Америка, като през 2011 г. се завръща в България.

С натрупаният опит ръководи няколко ресторанта и през 2020 г. попада в ресторант Космос.

През 2021 г. създава бранда за ферментации SO ferments.

Фокусът му винаги са били българските продукти, стремежът към максималното им оползотворяване, сезонното хранене, ферментациите и вниманието към детайла.

 

Q

Светослав Петров

Светослав Петров е завършил HRC Culinary Academy с отличие. Печелил най-добър готвач на БХРА за 2019 г. Събрал е опит и знания в САЩ, ЮАР, Англия, Испания, Норвегия и сега в България. Участвал е в различни благотворителни проекти с обучение на млади кадри в туризма. Продължава да се развива професионално и да предава опита, който е натрупал.

Светослав Петров

професионален готвач

Q

Светослав Петров

Светослав Петров е завършил HRC Culinary Academy с отличие. Печелил най-добър готвач на БХРА за 2019 г. Събрал е опит и знания в САЩ, ЮАР, Англия, Испания, Норвегия и сега в България. Участвал е в различни благотворителни проекти с обучение на млади кадри в туризма. Продължава да се развива професионално и да предава опита, който е натрупал.

Q

Иван Сарамандов

Иван Сарамандов – на 26 години от София, завършил Софийска професионална гимназия по туризъм. Завършил бакалавър „гастрономия и кулинарни изкуства“ в Culinary Arts Institute към Висше училище по мениджмънт, Варна.

Любовта към кулинарията открива от ранна възраст и от 14-годишен започва да се занимава с неговото призвание, а именно страстта към готвенето.

Професионалния си път започва със стаж в София „Хотел Балкан“, а след това в известния „Хотел Метрополитан“, където разкрива сладкарските си умения и желанието да се развива точно в тази сфера.
Там прави първия си десерт.

След това продължава стажуването си в Хотел „Маринела“, Ресторант „Pure“, Ресторант „Este“, Ресторант „Corso“, Ресторант „Cosmos“ – Това е едно от местата, на което се запознава с много млади и талантливи хора, които го убеждават, че точно това е неговата професия и тепърва започва да извървява пътя към усъвършенстването и постигането на мечти. От техните думи се вдъхновява, че трябва да потърси развитието си в ресторантите със звезди „Michelin“.

Започва висшето си образование във ВУМ Варна, където получава възможността да направи първия си стаж в Германия, а именно в Ресторант с 3 звезди „Michelin“, Überfahrt начело с Шеф Christian Jürgens. През 2021 година от стажант става главен сладкар на ресторант Kokkeriet начело с Шеф Brian Pedersen, който е отличен с една звезда „Michelin“. Желанието му за развитие не го задържа там и отива в Испания, където работи в ресторант на Martin Berasategui, който е отличен общо с 12 звезди „Michelin“. През 2022 заминава за Берлин, където работи в ресторант само за десерти с 2 звезди „Michelin“ ресторант „CODA“ , който главен сладкар бива отличен с най-добър сладкар за 2022, а именно Rene Frank. Там разбира и приема друга философия за сладкарството, която е без рафинирани захари и изкуствени подсладители, без изкуствени оцветители, само локални и фермерски продукти, където всичко се прави на място, да дори и шоколада. През 2022 година печели отборна награда за Кулинарен отбор на България 1-во Място. Прибра се в България с цел да развива сладкарството в нашата държава, през това време работи в две сладкарници, а през 2024 участва в кулинарното предаване Hell’s Kitchen България, където стига до 4-то място.

Иван Сарамандов

професионален сладкар

Q

Иван Сарамандов

Иван Сарамандов – на 26 години от София, завършил Софийска професионална гимназия по туризъм. Завършил бакалавър „гастрономия и кулинарни изкуства“ в Culinary Arts Institute към Висше училище по мениджмънт, Варна.

Любовта към кулинарията открива от ранна възраст и от 14-годишен започва да се занимава с неговото призвание, а именно страстта към готвенето.

Професионалния си път започва със стаж в София „Хотел Балкан“, а след това в известния „Хотел Метрополитан“, където разкрива сладкарските си умения и желанието да се развива точно в тази сфера.
Там прави първия си десерт.

След това продължава стажуването си в Хотел „Маринела“, Ресторант „Pure“, Ресторант „Este“, Ресторант „Corso“, Ресторант „Cosmos“ – Това е едно от местата, на което се запознава с много млади и талантливи хора, които го убеждават, че точно това е неговата професия и тепърва започва да извървява пътя към усъвършенстването и постигането на мечти. От техните думи се вдъхновява, че трябва да потърси развитието си в ресторантите със звезди „Michelin“.

Започва висшето си образование във ВУМ Варна, където получава възможността да направи първия си стаж в Германия, а именно в Ресторант с 3 звезди „Michelin“, Überfahrt начело с Шеф Christian Jürgens. През 2021 година от стажант става главен сладкар на ресторант Kokkeriet начело с Шеф Brian Pedersen, който е отличен с една звезда „Michelin“. Желанието му за развитие не го задържа там и отива в Испания, където работи в ресторант на Martin Berasategui, който е отличен общо с 12 звезди „Michelin“. През 2022 заминава за Берлин, където работи в ресторант само за десерти с 2 звезди „Michelin“ ресторант „CODA“ , който главен сладкар бива отличен с най-добър сладкар за 2022, а именно Rene Frank. Там разбира и приема друга философия за сладкарството, която е без рафинирани захари и изкуствени подсладители, без изкуствени оцветители, само локални и фермерски продукти, където всичко се прави на място, да дори и шоколада. През 2022 година печели отборна награда за Кулинарен отбор на България 1-во Място. Прибра се в България с цел да развива сладкарството в нашата държава, през това време работи в две сладкарници, а през 2024 участва в кулинарното предаване Hell’s Kitchen България, където стига до 4-то място.

Q

Петко Костадинов

Трето поколение сладкар и благодарение на ранното си навлизане в сферата на професионалното сладкарство, той бързо се доказва като специалист. Обучен в Германия, Белгия, Италия и Франция опитът му продължава във фирма „Змееборец“ ООД, където и в момента е продуктов лектор и консултант на професионалисти от сферата на ХОРЕКА. Успоредно с това провежда обучения и демонстрации, обхващащи всички аспекти на сладкарството. Стремежът му е въвеждането на модерните и съвременни методи на работа и най-новите тенденции в бранша.

 Петко Костадинов

професионален сладкар

Q

Петко Костадинов

Трето поколение сладкар и благодарение на ранното си навлизане в сферата на професионалното сладкарство, той бързо се доказва като специалист. Обучен в Германия, Белгия, Италия и Франция опитът му продължава във фирма „Змееборец“ ООД, където и в момента е продуктов лектор и консултант на професионалисти от сферата на ХОРЕКА. Успоредно с това провежда обучения и демонстрации, обхващащи всички аспекти на сладкарството. Стремежът му е въвеждането на модерните и съвременни методи на работа и най-новите тенденции в бранша.

Q

Димитър Пасков

Шеф Димитър Пасков има близо 7 години опит в индустрията. Започва в много ранна възраст като има разнообразен опит от ресторанти в България до топ ресторанти с Мишлен звезди. Готвенето е неговата голяма страст и би направил всичко за развитието на кулинарията в България.

Димитър Пасков

професионален готвач

Q

Димитър Пасков

Шеф Димитър Пасков има близо 7 години опит в индустрията. Започва в много ранна възраст като има разнообразен опит от ресторанти в България до топ ресторанти с Мишлен звезди. Готвенето е неговата голяма страст и би направил всичко за развитието на кулинарията в България.

Q

Диана Маркова

Казвам се Диана Маркова и съм студент 3-та година в Института по Кулинарни изкуства към Висше Училище по Мениджмънт Варна. Благодарение на стажовете към университета имах възможността да работя в ресторант с 1* Мишлен в Италия, а това лято бях част от екипа на Грифид Хотели в Грифид Ноа 5*. Очаквам с нетърпение да видя накъде ще ме отведе следващото кулинарно приключение!

Диана Маркова

студент в Институт по кулинарни изкуства Варна

Q

Диана Маркова

Казвам се Диана Маркова и съм студент 3-та година в Института по Кулинарни изкуства към Висше Училище по Мениджмънт Варна. Благодарение на стажовете към университета имах възможността да работя в ресторант с 1* Мишлен в Италия, а това лято бях част от екипа на Грифид Хотели в Грифид Ноа 5*. Очаквам с нетърпение да видя накъде ще ме отведе следващото кулинарно приключение!

Q

Георги Желязков

Георги Желязков е единственият в България сертифициран Бариста инструктор от SCA /Specialty Coffee Association/ за модула Brewing и един от тримата сертифицирани треньори за модула Barista skills. Георги Желязков е треньор към италианската Espresso Academy, която има филиали в над 14 държави и IBM /Italian Barista Method/. Той е собственик на един от първите специализирани магазини за висок клас кафе и чай: www.coffeeteahouse.bg и от много години е страстен кафе любител, който се опитва да въведе възможно най-много хора във вълнуващия свят на кафето.

Георги Желязков

сертифициран Бариста инструктор от SCA

Q

Георги Желязков

Георги Желязков е единственият в България сертифициран Бариста инструктор от SCA /Specialty Coffee Association/ за модула Brewing и един от тримата сертифицирани треньори за модула Barista skills. Георги Желязков е треньор към италианската Espresso Academy, която има филиали в над 14 държави и IBM /Italian Barista Method/. Той е собственик на един от първите специализирани магазини за висок клас кафе и чай: www.coffeeteahouse.bg и от много години е страстен кафе любител, който се опитва да въведе възможно най-много хора във вълнуващия свят на кафето.

Q

Владимир Петков

Владимир Петков се присъединява към екипа на МЕТРО Академия през април, 2024 година. През 2001 година завършва кулинарното си образованието в „Международна школа за професионално обучение на кадри в сферата на хотелиерството и ресторантьорството – „Интерменю“. Интересите му в кулинарията го отвеждат до редица ресторанти, в страната и чужбина, част от тях са: „The school“, „Бар на края на Вселената“, както и водещи ресторанти в Гърция. Има богат опит в различни направления на кулинарното изкуство, а страстта към професията му го кара постоянно да усъвършенства и надгражда уменията си. Шеф Петков не се страхува да експериментира и смята, че креативността, смелостта и опитите са едни от най- добрите помощници в кухнята. Вярва че в МЕТРО Академия, ще успее да развие успешно пълния си потенциал и идеи, както и да подпомогне надграждането на кулинарната сцена в страната.

Владимир Петков

професионален готвач

Q

Владимир Петков

Владимир Петков се присъединява към екипа на МЕТРО Академия през април, 2024 година. През 2001 година завършва кулинарното си образованието в „Международна школа за професионално обучение на кадри в сферата на хотелиерството и ресторантьорството – „Интерменю“. Интересите му в кулинарията го отвеждат до редица ресторанти, в страната и чужбина, част от тях са: „The school“, „Бар на края на Вселената“, както и водещи ресторанти в Гърция. Има богат опит в различни направления на кулинарното изкуство, а страстта към професията му го кара постоянно да усъвършенства и надгражда уменията си. Шеф Петков не се страхува да експериментира и смята, че креативността, смелостта и опитите са едни от най- добрите помощници в кухнята. Вярва че в МЕТРО Академия, ще успее да развие успешно пълния си потенциал и идеи, както и да подпомогне надграждането на кулинарната сцена в страната.

Q

Йонко Дяков

Йонко Дяков е роден на 8 март 1985 г. в гр. Търговище.

Завършва Професионална гимназия по туризъм и ресторантьорство гр. Търговище. Започва работа още на 13 годишна възраст в ресторант „Мизия“, гр. Търговище при ресторантьор № 1 на България – Тодор Янакиев. На 18 години взима решението да пътува и да търси професионално развитие в Германия.

След завръщането си в България работи като Главен готвач в хотел „Марина Гранд Бийч“ 5*, к-с Златни пясъци. След това заминава да се развива професионално в Лондон.

Като собственик и Шеф готвач в ресторантите „ILEFF“, „ILEFF GARDAN“, „Акант Руж“ и „Yonko’s Family“ печели няколко от наградите на сп. „Бакхус“ за Ресторант на годината 2010 (ресторант „Акант Руж“) и Дебют на годината 2011 (ресторант „Yonko’s Family“).

Професионалното си развитие продължава като Шеф Готвач в Експериментална кухня – дирекция „Развитие на кухнята“ в най-голямата верига ресторанти в България „Happy Bar&Grill“.

Към днешна дата заедно със своите бизнес партньори Михаил Николов и Руслан Гърдев успешно развиват собствените си брандове: 11Meats, Soul Meats, Братя Готвачи, Дон Джолан, Sasusa, Food Trade Hub.

Специализации и стажове:

  • Копенхаген
  • Лондон
  • Берлин
  • Париж
  • Милано
  • Либерец
  • Парма
  • Карлсхам
  • Малмъо
  • Барселона
  • Комотини
  • Истанбул
  • Сплит

Награди и постижения:

  • Най-млад и проспериращ готвач на България (2003) – БХРА
  • Най-добър готвач на България (2004)
  • Ресторант на годината (2010) – сп. „Бакхус“
  • Дебют на годината (2011) – сп „Бакхус“
  • Златeн медал на Истанбулския кулинарен фестивал
  • Златен медал от Бисера мора, Хърватия
  • Полуфиналист на Global Chefs Challenge, Лисабон
  • Златен медал на Балканска купа – Комотини, Гърция
  • Златен медал от Международна Кулинарна Купа Букурещ, Румъния
  • И много други.

Йонко Дяков

професионален готвач

Q

Йонко Дяков

Йонко Дяков е роден на 8 март 1985 г. в гр. Търговище.

Завършва Професионална гимназия по туризъм и ресторантьорство гр. Търговище. Започва работа още на 13 годишна възраст в ресторант „Мизия“, гр. Търговище при ресторантьор № 1 на България – Тодор Янакиев. На 18 години взима решението да пътува и да търси професионално развитие в Германия.

След завръщането си в България работи като Главен готвач в хотел „Марина Гранд Бийч“ 5*, к-с Златни пясъци. След това заминава да се развива професионално в Лондон.

Като собственик и Шеф готвач в ресторантите „ILEFF“, „ILEFF GARDAN“, „Акант Руж“ и „Yonko’s Family“ печели няколко от наградите на сп. „Бакхус“ за Ресторант на годината 2010 (ресторант „Акант Руж“) и Дебют на годината 2011 (ресторант „Yonko’s Family“).

Професионалното си развитие продължава като Шеф Готвач в Експериментална кухня – дирекция „Развитие на кухнята“ в най-голямата верига ресторанти в България „Happy Bar&Grill“.

Към днешна дата заедно със своите бизнес партньори Михаил Николов и Руслан Гърдев успешно развиват собствените си брандове: 11Meats, Soul Meats, Братя Готвачи, Дон Джолан, Sasusa, Food Trade Hub.

Специализации и стажове:

  • Копенхаген
  • Лондон
  • Берлин
  • Париж
  • Милано
  • Либерец
  • Парма
  • Карлсхам
  • Малмъо
  • Барселона
  • Комотини
  • Истанбул
  • Сплит

Награди и постижения:

  • Най-млад и проспериращ готвач на България (2003) – БХРА
  • Най-добър готвач на България (2004)
  • Ресторант на годината (2010) – сп. „Бакхус“
  • Дебют на годината (2011) – сп „Бакхус“
  • Златeн медал на Истанбулския кулинарен фестивал
  • Златен медал от Бисера мора, Хърватия
  • Полуфиналист на Global Chefs Challenge, Лисабон
  • Златен медал на Балканска купа – Комотини, Гърция
  • Златен медал от Международна Кулинарна Купа Букурещ, Румъния
  • И много други.
Q

Васил Колев

Месторабота:

2021 г. – до момента – х-л „Съни Бийч клуб“ – Слънчев Бряг

Длъжност – бар Мениджър

2021 г. – до момента – Учител По практика „ПГТ Проф. Д-р Асен Златаров“ – гр. Варна

УЧАСТНИК В НАД 80 КОНКУРСА ПО БАРМАНСТВО В СТРАНАТА

Спечелил множесво състезания като едни от последните са:

  • Водка Финландия (национален шампион) – 2007 г. – абсолютен шампион (единствен до момента) победител във всички дисциплини.
  • Българска Асоциация на Барманите (национален шампион) – 2019 г.
  • Алкохолни коктейли – 2023 г. IBA – ECC – ТИРАНА – ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН
  • 2015 г. IBA-WCC-СОФИЯ-СВЕТОВЕН ШАМПИОН „Фенси коктрейл“
  • И много други

Васил Колев

професионален барман

Q

Васил Колев

Месторабота:

2021 г. – до момента – х-л „Съни Бийч клуб“ – Слънчев Бряг

Длъжност – бар Мениджър

2021 г. – до момента – Учител По практика „ПГТ Проф. Д-р Асен Златаров“ – гр. Варна

УЧАСТНИК В НАД 80 КОНКУРСА ПО БАРМАНСТВО В СТРАНАТА

Спечелил множесво състезания като едни от последните са:

  • Водка Финландия (национален шампион) – 2007 г. – абсолютен шампион (единствен до момента) победител във всички дисциплини.
  • Българска Асоциация на Барманите (национален шампион) – 2019 г.
  • Алкохолни коктейли – 2023 г. IBA – ECC – ТИРАНА – ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН
  • 2015 г. IBA-WCC-СОФИЯ-СВЕТОВЕН ШАМПИОН „Фенси коктрейл“
  • И много други
Q

Джоел Дала Векия

Кулинарното пътешествие на шеф Джоел Дала Векия започва веднага след обучението му, поставяйки го международната сцена, особено в хотелиерската индустрия. Кариерата му го отвежда в някои от най-престижните заведения по света. Висококвалифициран готвач, чиято кухня е дълбоко вкоренена в италианската традиция, но непрекъснато развиваща се с иновативни техники с различни етични и идеологически влияния, придобити както от Италия, така и от чужбина. Страстта му към снабдяването с изключителни съставки и креативността му в изработването на техните вкусове го отличават, правейки съвременната му кухня наистина различна и изискана.

Джоел Дала Векия

професионален готвач

Q

Джоел Дала Векия

Кулинарното пътешествие на шеф Джоел Дала Векия започва веднага след обучението му, поставяйки го международната сцена, особено в хотелиерската индустрия. Кариерата му го отвежда в някои от най-престижните заведения по света. Висококвалифициран готвач, чиято кухня е дълбоко вкоренена в италианската традиция, но непрекъснато развиваща се с иновативни техники с различни етични и идеологически влияния, придобити както от Италия, така и от чужбина. Страстта му към снабдяването с изключителни съставки и креативността му в изработването на техните вкусове го отличават, правейки съвременната му кухня наистина различна и изискана.

Контакти

Контактна информация

Адрес: Фестивален и конгресен център, зала 1
бул. „Сливница“ 2, гр. Варна

Телефон за връзка: +359899605928

Имейл адрес: info@gourmetfest.bg

Facebook: Gourmet Fest Varna

Instagram: @gourmetfestvarna

Изпрати запитване

12 + 13 =